Gyors és Ingyenes szállítás!                                           |   Blog  |  90 Napos Csere  |  Rólunk  |  Vásárlói Vélemények  |  Hűségpontok  |

 

Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Szabj keretet a kényelmednek: a matracvásárlás dilemmái

2021.05.03 11:22
Szabj keretet a kényelmednek: a matracvásárlás dilemmái

Nem mondunk újat, ha azt mondjuk, a pihenésbe belejátszik az is, milyen matracon fekszel: ha az idomul a test vonalaihoz, akkor nagyobb eséllyel alszol jót, mintha kőből lenne.
Arra szeretnénk ösztönözni, hogy az első verziót válaszd: a matracvásárlás azonban nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják.


Sok szempontot figyelembe kell venni! Adunk néhány tanácsot, mi alapján válassz matracot – akár webshopunkról is.

A legalapvetőbbel kezdjük: legyen a matrac jó minőségű.

Ha belegondolunk: a napod egyharmadát legalább ágyban töltöd, ha kijött egy új sori, akkor jó eséllyel kétharmadát is. Miért pont itt spórolnád ki a minőséget? Ez egy olyan luxus, amire mindenkinek szüksége van. És ha eddig be is vált a matracod, ajánlott azt is 5-10 évente lecserélni. Ha épp ebben a szakaszban jársz, jó helyen olvasgatsz.

Ugyanakkor azt is megértjük, hogy a matrac nagy kiadás. Az 5-10 évet is azért adtuk meg ekkora intervallumban, mert nem mindegy, hogy ezt a kiadást 5 vagy 10 éven belül vállalja be az ember. Viszont fontos kiemelni: amint lehetőségünk adódik rá, kapva kapjunk az alkalmon! Már csak azt nem tudjuk, hogy lehet az alkalmon kapva kapni. Az viszont egyáltalán nem tesz jót, ha egy nagyon elhasználódott matrac lesz az éjszakai hálótársad. Hogyan lehet felismerni, ha elnyűtt már a matracod? Ébredéskor például kevésbé vagy kipihent. Ez lehet egy intő jel. De az is, ha lefekvéskor jobban belesüppedsz, mint kellene. Vagy épp: ha láthatóan kevesebb benne az anyag már.

Nagy népszerűségnek örvendenek a memóriahabos matracok, amelyeknek a legnagyobb szuperképessége, hogy alkalmazkodnak a test vonalaihoz: gyakorlatilag nem alszol a matracon, hanem felöltöztet a matrac egy pont rád jó, kényelmes ruhával: így gyakorlatilag összeöltözöl legszebb álmaiddal. A lényeg pedig: a pihenés garantált.

Ha ilyen szintű kényelemre vágysz, érdemes a memóriahabos matracoknál kezdeni a keresgélést. Viszont fontos hozzátenni, hogy a minőséggel az ár is egyenes arányosan emelkedik. És az sem fix, hogy mindenki számára megfelel. Voltaképp feltételezhetjük, hogy beválik, de jósok nem vagyunk. Ha nem passzol hozzád, mást érdemes venni. Ne erőltesd bele magad egy olyan kényelembe, amely nem a Te érdekeidet szolgálja. Mi a megoldás? Ha nem csak egy matracot próbálsz ki. Próbálj ki annyit, amennyit szeretnél. És a Neked leginkább kényelmesed vedd végül meg!

Az évszakok ne mosódjanak össze választáskor: gondoljunk a nyárra is külön!

tel-es-nyar-vizualizalasa

Miért? Mert nyáron eleve izzadunk: az éjszakák is melegek és semmi sem választ el minket attól, hogy vízipisztolyok legyünk egy-egy éjjel. A jó pihenéshez viszont elengedhetetlen egy alaphőmérséklet, ami nem a szaunahőfok. Manapság már találkozhatunk olyan matracokkal, amelyek képesek csökkenteni a hőt, ezáltal jobban tudsz Te is pihenni a nagy nyári melegekben.


Fontos a matrac keménysége: embere válogatja, kinek mi a kemény.

 

matracot-probalo-no

Viszont minél puhább, annál kényelmetlenebb lesz. Úgy érzed, elsüllyedsz benne.

Vannak ugyan különböző keménységű ágybetétek, de nincs olyan, hogy „túl kemény.” Ezt néhány helyen meg tudnák cáfolni, de maradjunk csak a matracoknál. Nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma alvás sem: mindenkinek más a kényelmes, ezért más matracot is fog kényelmesnek találni. Indulj ki ebből: szerinted ugyanaz a kényelmes matrac egy 45-50 kg-os anyukának, mint egy apatestű, 100 kg-os apukának? Szerintünk nem. A puding próbája az evés: ezt is úgy tudod kipuhatolni (szó szerint), hogy kipróbálod.


Mérd le magad: milyen magas vagy? Alacsonyabb vagy magasabb vagy?

A matrac általánosságban 15-20 cm-rel nem árt, ha hosszabb, mint a használója. Így kényelmesen ki tudsz rajta nyújtózni. Addig nyújtózkodhatsz, ameddig a matracod ér. Ráadásul így a párnával is kényelmesen elférsz rajta és nem lóg le a lábad. Ami valljuk be, azért nem a legkényelmesebb helyzet. Ha egyedül alszol, a matrac szélessége 90 cm körül ajánlott, ha ketten fekszetek rajta, akkor már inkább 150 cm. Így lesz helye mindkettőtöknek, és nem kell úgy ölelkeznetek éjszaka, mint egy reneszánsz festményen.


Számít a testhelyzet is: Te hogyan alszol?

Egyáltalán miért nem találtak még ki ezen testhelyzeteknek neveket? „Földön kúszó katona”, „kiterült béka” – ilyesmik. Ha az oldaladon szeretsz aludni, akkor fontos, hogy egy kispárnával töltsd ki a nyakad – így lesz a leginkább kényelmes.

alvas-poziciok

Ilyenkor nem ajánlatos túl kemény matracot választani, hiszen a kisebbik felületed van rajta a matracon, ám ha az túl kemény, hamarabb is fogja nyomni, mint mondjuk a hasadat – ami önmagában lehet párna ilyenkor. Ha háton alszol, szükség lesz egy extra kispárnára, hogy alvás közben is megőrizd a természetes testtartásod. Ilyenkor ajánlottabb a keményebb matrac, hogy ezt a testtartást szilárdan meg is tarthasd egész éjszakára. Ha a hasadon alszol, olyan matrac a kiváló, amely jól megtámasztja a törzsed és a nyakad, így ezáltal reggelre nem fognak lemerevedni az izmaid. Fontos megemlíteni azonban, hogy a hason alvás a legkevésbé egészséges a felsoroltak közül.


Talán az sem árt, ha az új matrachoz új keretet szabsz: így ezáltal a kényelmednek is.

Miért? Mert az új matracok és a régiek közt tengernyi a különbség, így méretük is különböző. Lehet, hogy nem lesz az ágykerethez kompatibilis. Győződj meg arról, hogy pontosan illik a keretbe a matrac, és nem érintkezik egy pontján sem a kerettel. Ezáltal elkerülöd, hogy megsérüljön. Heti 5-10 percig szellőztetheted is, havonta egyszer pedig nem árt kiporszívózni. A matracod is, meg enbloc a lakást is. Ezzel száműzöd vadiúj fekhelyedről az atkákat és kijelented, hogy nem tervezed megosztani fekhelyed velük. Ami szintén tök jó, mert így az asztmát és az allergiát is elkerülöd. Forgasd a matracod havonta jobbra, balra, így megnöveled gyakorlatilag az élettartamát.

 

Reméljük, tudtunk segíteni a vásárlásban, nézz szét nálunk, biztosan megtalálod a Neked leginkább kényelmes matracot.