Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

.

Mindent a lumbágóról

Tíz felnőtt emberből nyolc tapasztalt már életében derékfájást, azaz lumbágót. A háttérben sokféle ok állhat, de alapvetően azért fizetünk ilyen nagy árat, amiért két lábon járunk. Hogy mit tehetünk a lumbágó ellen, arról dr. Elek Emil ortopéd szakorvossal, gerincgyógyásszal beszélgettünk.

Az evolúció során a gerinc a négy lábon járás „igényei szerint” fejlődött ki. Ahhoz, hogy két lábra álljunk, változásoknak kellett bekövetkezniük a gerincoszlopban. Mivel módosult a súlyeloszlás, az embereknél a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület alakult ki.

.

Az ágyéki szakasz

A derekunk igen fontos és összetett része a testünknek: a gerincnek a törzs alsó felében végighúzódó szakaszát és a hozzá tartozó izomzatot jelenti, amely csigolyákból, az azok közötti porckorongokból, szalagokból, valamint izmokból és ízületekből álló, idegeket is tartalmazó „szerkezet”. Többek között a tartásunkat, a mozgásra való képességünket és számos speciális mozdulat lehetőségét köszönhetjük a derekunknak, amelyet latin néven lumbusznak, magyar orvosi nevén ágyéknak nevezünk.

Mindent a lumbágóról

.

Az ágyéki gerincszakasz különösen nagy erőbehatásoknak van kitéve, így nem csoda, hogy ez a gerinc legesendőbb, legsérülékenyebb szakasza. A derékfájások összefoglaló latin neve a lumbágó. A kellemetlen állapot nőket és férfiakat egyaránt érinthet, de nagyjából 50 éves kor fölött (a menopauzát esetleg kísérő csontritkulás miatt) a gyengébb nemnél magasabb az előfordulása.

.

Mi az oka?

A lumbágó többnyire hirtelen mozdulatra, például helytelen emelésnél jelentkezik. Fő tünete a deréktáji fájdalom, amelyhez gyakran társul a gerinc melletti izmok merevsége. A fájdalom elkerülése végett ugyanis olyan kényszertartást veszünk fel, amelytől begörcsölhetnek az izmok, ez a görcs a spazmus. A fájdalom esetleg a csípőízületbe, a farizomzatba vagy az ágyékba sugározhat. A kínt fokozhatja egy-egy tüsszentés vagy köhögés.

A fájdalom hátterében nagyon sokféle ok állhat, például a növekvő testsúly (az elhízás vagy a várandósság), a gerinc melletti izomzat gyengesége, a porckorongok kopása, egyes gyulladásos folyamatok, a csontritkulás, (ritkán) bizonyos daganatok, az alhasi szervek megbetegedései és különböző lelki okok is.

.

Határterület

Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalmuk már elviselhetetlen, és a mozgásban is korlátozza őket. Jobb lenne, ha ezt nem várnánk meg, és minél hamarabb orvoshoz fordulnánk! Hogy milyen orvoshoz? A gerincgyógyászat az ortopédia, a reumatológia, valamint az ideggyógyászat és idegsebészet határterülete. Keressünk fel egy olyan szakorvost, aki jártas a gerincproblémák kezelésében!

Mindent a lumbágóról

Mint szakértőnk hangsúlyozza, a különböző alternatív gyógymódok (például a manuálterápia vagy az akupunktúra) sokat segíthetnek a panaszok enyhítésében, de mindenképpen javasolt először szakorvoshoz fordulni, aki felállíthatja a diagnózist. Mivel a derékfájdalomnak nagyon sokféle eredete lehet, először a kiváltó okokat kell feltérképezni.

Az orvosnál részletesen el kell mesélni, hol, mikor, milyen intenzitással jelentkeztek a panaszok, és hogy segít-e a fekvés, vagy nyugalmi helyzetben is érezhető a fájdalom. Ezután fizikális vizsgálat következik, majd szükség szerint röntgen, CT és MRI segítségével alkotnak képet az elváltozásról.

.

Fájdalomcsillapítás

A derékfájások egy része néhány nap alatt magától is elmúlik. Ebben az időszakban a kemény – de nem deszkakeménységű! – fekhelyen való pihenés a legfontosabb. Keressük meg azt a testhelyzetet, amely mellett a legenyhébb a fájdalom. Sokak számára az hoz enyhülést, ha fekvő helyzetben a lábukat lépcsőzetesen kicsit magasabbra helyezik. Ezzel tehermentesíthetjük a gerincet és megszüntethetjük a kényszertartást.

Néhány napig megpróbálhatjuk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíteni a kínt. Ha ezek nem segítenek, akkor az orvosunk receptre kapható gyulladás-, illetve fájdalomcsillapítót és izomlazítókat is felírhat számunkra. Nagyon súlyos esetben infúzió segíthet.

Ha a fájdalom már elviselhető szintre csökkent, akkor érdemes gerincgyógyászatban jártas gyógytornász segítségét igénybe venni a hosszú távú gyógyuláshoz.

.

A megelőzés

Mivel a derékfájás sokkal inkább civilizációs ártalom, mint a természetes öregedéssel járó állapot, sokat tehetünk a megelőzésért, különösen, ha már volt lumbágónk, és szeretnénk elkerülni a kiújulását.

Sajátítsuk el a helyes testtartást! Ülés közben törekedjünk az optimális testhelyzetre: a lábszárunk zárjon be derékszöget a combunkkal, talpunk feküdjön a talajon; hátunkat tartsuk egyenesen. Ha ülő munkát végzünk, óránként álljunk fel öt percre! Alváshoz válasszunk olyan matracot, amely eltérő erővel tart ellen a törzs különböző részeinek. Ha lúdtalpasak vagyunk, használjunk megfelelő talpbetétet, a rossz alátámasztás ugyanis helytelen testtartást és így derékfájást eredményezhet.

Ha nehéz tárgyat kell felemelnünk, azt ne előrehajlással, hanem egyenes törzzsel tegyük! Ússzunk és sétáljunk sokat! Kerüljük a stresszt! A tartós feszültség ugyanis az izmokra is kiterjed.

 

A megelőzés legfontosabb pontja a megfelelő matrac használata!

SleePy Ortopéd matracok

Kattintson ide és válasszon! »»»»»»

.

Az isiász

Speciális derékfájdalom az isiász vagy ülőidegzsába. A betegség az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta a nevét. A három alsó porckorongból induló fájdalom kisugározhat a kislábujjba, a nagylábujjba vagy a lábfej belső felébe.

A fájdalmat az ülőideg összenyomódása okozza. Ezért leggyakrabban a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongok sérve tehető felelőssé. A porckorongok többek között a gerinc rugalmasságáért felelősek. Ám amióta az ember két lábra állt, sokkal nagyobb terhelés nehezedik rájuk. Nem csoda, hogy a porckorong külső rostos rétege bizonyos mozdulatokra, erőbehatásokra akár el is szakadhat: így kitüremkedik a belsejében elhelyezkedő kocsonyás anyag, összenyomva az ideget, ami be is gyulladhat.

A háttérben a porckorongsérven túl ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség is állhat. Elvétve súlyos baleset okozza az isiászt, nagyon ritkán pedig rosszindulatú daganat tehető felelőssé érte.

Az isiászra jellemző fájdalmat rendszerint a hát vagy a derék szokatlan megterhelése, egy ügyetlen mozdulat, helytelenül végzett cipelés váltja ki. A fájdalom igen sokszínű lehet: enyhe rossz érzés, vagy akár kínzással is felérő gyötrelem; belénk hasíthat hirtelen, vagy érkezhet lassan, tompán, egyre fokozódva. A fájdalom nem az egyetlen tünet: előfordulhat zsibbadás, érzéskiesés, tűszúrás-érzés, a láb ügyetlenebbé válása, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség is.

A beteg rendszerint egy ujját a testén végighúzva meg tudja mutatni a fájdalom útját: ebből az orvos a fájdalom eredetét is ki tudja olvasni, amennyiben a három legalsó porckorong valamelyike sérült. Az S1-es ideggyök eredetű fájdalom hátul, a deréknál kezdődik, majd a fenéken és a lábon keresztül a kislábujjba vezet. Ilyenkor reflexkiesés is előfordulhat, illetve a beteg nehezen tud lábujjra állni. Az L5-ös ideggyök eredetű fájdalom a derékból a fenéken keresztül a comb és a lábszár oldalsó felszínén a nagylábujj felé húzódik. A páciensnek ilyenkor a sarokra állás okoz nehézséget. Az L4-es ideggyök eredetű fájdalom útja a combon elöl, a lábszáron befelé tart, a lábfej belső felén végződik. Ebben az esetben kiesik a térdreflex, és sorvadásnak indulhat a combizom.

forrás: egeszsegtukor.hu