Gyors és Ingyenes szállítás!                                           |   Blog  |  90 Napos Csere  |  Rólunk  |  Vásárlói Vélemények  |  Hűségpontok  |

 

Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Miért alszanak rosszabbul a nők?

2021.04.21 14:42
Miért alszanak rosszabbul a nők?

 

Magyarországon az alvásproblémák igen elterjedtek, nagyjából a lakosság felét érintik.

Ami érdekes, hogy kétszer annyi nő küzd különböző gondokkal az alvás terén, mint férfi – valamiért a nőknek nehezebben megy a nyugodt, pihentető alvás elérése. De vajon mi az oka annak, hogy a nők és a férfiak ebből a szempontból is ennyire eltérőek?

A hormonok, mint mindig

 A legtöbb különbségért, ami a két nem között meghatározható, általában a hormonokat tesszük felelőssé. Nos, az alvási problémák is erre vezethetők vissza.

Tudjuk, hogy egy nő élete során számos komoly változáson esik át, ami a hormonháztartását nagyon nagymértékben érinti. Kezdve a serdülőkor elérésével, az első menstruációval (ami aztán minden hónapban hoz magával némi hormoningadozást), folytatva a terhességgel és a szüléssel, majd a szoptatással, ami többször is megtörténhet, egészen a változókorig.

Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy lássuk, egy férfinak ennek a töredéke sem jut.

A hormonok nagyon sok testi folyamatot és funkciót befolyásolnak, nem túl meglepő, hogy az alvási rendet is felboríthatják, így pedig könnyen idézhetnek elő a nőknél alvásproblémákat. De nem kizárólag a hormonok felelősek azért, hogy rosszabbul alszanak a szebbik nem képviselői.

 

Többet stresszelnek és szoronganak

 A nők sokkal hajlamosabbak arra, hogy a szívükre vegyenek bizonyos problémákat, mint a férfiak, még akkor is, ha nem érinti őket közvetlenül, és sokkal rosszabbul viselik azt is, ha úgy érzik, nem tudnak száz százalékosan teljesíteni.

Márpedig helytállni nőként, anyaként, illetve a munka világában is, nem könnyű.

Ez a sok szerep, amiben kénytelenek megfelelni, hatalmas stresszt okoz a legtöbb nő számára – a stressz pedig köztudottan az alvás legnagyobb ellensége.

 A hormonális okokon túl tehát sokszor lelki okai is vannak a nők alvási nehézségeinek, éppen ezért érdemes lehet pszichológus segítségét kérni, vagy elsajátítani bizonyos stresszoldó módszereket, eljárásokat, hogy könnyebb legyen az ellazulás.