Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Alvás - Pihenés - Egészség

Betegség tünetei is lehetnek a rémálmok

2021.11.12 09:40
Betegség tünetei is lehetnek a rémálmok

Időnként mindannyian találkozunk rémálmokkal. Ezek az álmok nem szívesen látott vendégek, hiszen kellemetlen érzéseket keltenek bennünk, és az alvást is többször megszakíthatják...

Időnként mindannyian találkozunk rémálmokkal. Ezek az álmok nem szívesen látott vendégek, hiszen kellemetlen érzéseket keltenek bennünk, és az alvást is többször megszakíthatják, hiszen fel-felriadunk miattuk. Egy-egy rossz álom az egész napunkra rányomhatja a bélyegét: fáradtabbak, lehangoltabbak lehetünk, azt érezhetjük egész nap, hogy rossz passzban vagyunk, nem tudunk koncentrálni. Már önmagában ez is kellemetlen, azonban a rémálmok nem csak levertséget okoznak. Ha rendszeresen visszatérnek a rémálmok, az hosszabb távon akár depresszióhoz is vezethet, illetve az öngyilkosságnak is rizikótényezője a rendszeres lidérces álom. 

 

 

De miért is álmodunk rosszat?

A rossz álmok elsődleges okozója a túlzott stressz. Megfigyelték már, hogy egy fokozottan stresszes időszakban gyakoribbak a rémálmok. Ez még normális, bár kellemetlen, de amint csökken a stressz, a rémálmok is elmúlnak.

Baj akkor van, ha a rémálmok rendszeresek. Ebben az esetben már komoly hatása lehet az életünkre: depressziót okozhatnak, illetve azt is megfigyelték, hogy az öngyilkossági hajlam is megnőhet, ha valaki tartósan rémálmokat lát. 

A rémálmokra azonban azért is érdemes odafigyelni, mert komoly betegségek is okozhatják őket. Legtöbbünk nem is gondolna rá, hogy ha rosszat álmodik, beteg lehet, pedig így van. A rossz álmok jelezhetnek gerincbetegségeket, ízületi fájdalmakat, gyomorfájdalmat, de pajzsmirigyproblémákat is.

Ha gyakran álmodjuk azt, hogy fulladunk, érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy vajon alvási apnoéval küzdünk-e. Sok esetben ugyanis a légzéskimaradást úgy éljük meg, hogy beleépül az álomba – így keletkeznek a fulladásos rémálmok.

 

Lehet-e ezen segíteni?

A krónikus rémálmokon általában lehet segíteni. Amennyiben fizikai panaszok állnak a háttérben, azokat kell kezelésbe venni. Sokszor ennyi is elég, hogy megszabaduljunk a rémálmoktól. Ha depresszió, stressz a kiváltó ok, akkor pszichoterápia tud segíteni a problémán. Az alvási apnoéval is érdemes orvoshoz fordulni. Fontos, hogy a rendszeres rémálmokat semmiképpen ne hagyjuk annyiban, mert sokkal nagyobb hatással vannak az életünkre, mint gondolnánk!