Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Alvás - Pihenés - Egészség

Hogyan tehet szebbé a jó alvás?

2022.02.11 07:32
Hogyan tehet szebbé a jó alvás?

A jó és elegendő alvás nem csak az egészséges élet egyik legfontosabb feltétele. Akár még szebbé és kívánatosabbá is tehet. Hogyan lehet ez?

Az egyik ilyen „halhatatlan sztori” Csipkerózsika esete.

Ahogy meglátta a herceg Csipkerózsikát, azonnal beleszeretett.

Vajon mi lehetett csipkerózsika titka?

Hogy lehetséges ez? Mitől volt olyan csodálatos és vonzó, hogy a herceget elvarázsolta még 100 év alvás után is? Mi volt a titka?

Persze ez csak mese. A viccet félretéve, a való világban 8 óra elegendő egy jó éjszakai alváshoz, de ha rövidebb ideig alszol, az egyáltalán nem egészséges.

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói is megállapították azt, amit mindannyian tudunk. Kevés álmos ember néz ki vonzóan. A tanulmány menete nagyon érdekes volt.

A 8 órás alvás után lefényképezték a tesztalanyokat, majd 31 órán keresztül ébren kellett maradniuk. Aztán ezeket a fáradt nőkről és férfiakról készült fényképeket megmutatták egy csomó embernek. Az álmatlanokat kevésbé vonzónak és egészségtelennek ítélte meg a nagy többség.

Képek forrása :Canva

Milyen folyamatok zajlanak a testedben alvás közben?

Amíg alszunk, a testünkben sok folyamat zajlik, amit különféle hormonok szabályoznak. A két legfontosabb „barátunk”, aki segít a fitten tartásban a melatonin hormon, és a HGH növekedési hormon.

A melatonin hormon intenzíven részt vesz a nap folyamán okozott károk helyreállításában. Eltávolítja a szabad gyököket, mint pl. stressz, UV-sugárzás, alkohol, nikotin, környezetszennyezés stb. Persze csak egy bizonyos szintig, hiszen még a legjobb hormonnak is megvannak a határai, ha az ember „túlzásba viszi”.

Természetesen az alapvető tény továbbra is igaz: minél tovább alszunk, annál több ideje van a melatoninnak a munkájához + minél sötétebb a szoba, annál több melatonin kerül a szervezetünkbe.

Tehát, ha igazán tökéletes Csipkerózsika szeretnél lenni, akkor aludj éjjel eleget és azt főleg elsötétített szobában.

Sejtmegújítás és súlycsökkentő kezelés.

A növekedési hormon HGH 8 x több sejtet képes helyreállítani éjszaka, mint nappal. Ez nagyon jó hír, mert ez kiválóan alkalmas a bőr megújítására, valamint a kollagén termelésére. Minél jobb az alvás, annál lassabb az öregedés.

Sajnos, a HGH-t nem termeli a szervezet egész éjszaka. Gyártása körülbelül 2 órával az elalvás után kezdődik a mély alvás fázisában. Energiát merít a zsírsejtekből, ami nagyszerű módja annak, hogy alvás közben fogyjál is.

Ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás, mert csak ekkor van ideje a szervezetünknek a „karbantartó –fittnesz kezelés” elvégzésére.