Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Alvás - Pihenés - Egészség

Tényleg halálos lehet egy kis délutáni szunyókálás?

2022.04.19 12:57
Tényleg halálos lehet egy kis délutáni szunyókálás?

Mindent megcsináltál, amit kellet a ház körül, elvitted a gyerekeket a szomszédokhoz, a kaját is megvásároltad. Végre itt az ideje, hogy élvezd a jól megérdemelt pihenést! Jöhet egy kis frissítő, egészséges délutáni alvás - vagy inkább mégse? Lehet, hogy egyenesen még ártalmas, sőt halálos is lehet?

Természetesen ez azért kissé túlzónak hangzik, de hidd el, van benne némi igazság. Az elmúlt években végzett tanulmányok összefüggést találtak a délutáni alvás és a korai halál között. Azok az emberek, akik gyakran elaludtak ebéd után, nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint azok, akik csak éjszaka aludtak. Hogy lehetséges ez egyáltalán?

 

Gyulladás és légúti betegség.

Úgy tűnik, hogy az ebéd utáni alvás összefüggésbe hozható a szervezetben fellépő gyulladásokkal, és ennek következtében nagyobb a légzőszervi megbetegedések, mint például a hörghurut és a gyulladás vagy a tüdőtágulat kialakulásának kockázata. Mindezek a betegségek - ha súlyossá válnak, vagy hosszú ideig nem kezelik őket - halált okozhatnak.

 

Mit szól erről a statisztika?

A Cambridge-i Egyetem tanulmánya szerint azok az emberek, akik napközben kevesebb, mint egy órát alszanak, 14%-al nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt. Azok számára, akik napközben több mint egy órát alszanak, ez a valószínűség 32%-ra nő. Azok a felnőttek, akik minden nap szundikálnak, két és félszer nagyobb valószínűséggel halnak meg légúti betegségben, mint azok, akik csak éjszaka alszanak. Fűha!

 

Le kell mondani a nappali szunyáról?

Az igazság az, hogy senki sem tudja, hogyan is van ez valójában. Bár a fenti statisztikák nagyon drámai hangsúlyt adnak ennek a kérdésnek, ugyanazok a tanulmányok azt is hangsúlyozzák, hogy ez a veszély nem lehet olyan nagy, mint amilyennek első pillantásra tűnik.

 

A legtöbb embert nem fenyegeti igazi veszély.

A statisztikák azt mutatják, hogy legtöbbünk számára a délutáni alvás nem jelent valódi veszélyt - a rövid (kevesebb mint egy órás) szundikálók 85% -át ez nem fenyegeti.  Sok tudós azzal érvel, hogy nem a szunyókálás okozza a légúti megbetegedéseket. A légzési bajok önmagukban növelik a nappali alvás szükségességét. Egyes szakértők még azt is állítják, hogy a légzőszervi gondoktól szenvedő emberek valóban sokat tudnak kihozni a rendszeres szundikálásból - a nappali rövid alvás meghosszabbíthatja az életüket.

 

További kutatás szükséges ebben a témában.

Még túl korai a végső ítélethozatal, de soha nem árt óvatosnak lenni - ha nem is az idő előtti haláltól való félelem miatt, akkor csak azért, mert napközbeni szundikálás csökkenti a nappali „drága” időnket, ráadásul az éjszakai alvás kárára is mehet.

Hogyan kell csökkenni a nappali alvási szükségletet?

Ha úgy érzed, hogy sok időt veszítesz a nap folyamán, vagy attól tartasz, hogy ez hosszú távon egészségügyi gondokat okozhat, akkor az alábbiakban néhány hasznos tippet találsz, amelyekkel minimalizálhatod a délutáni alvás szükségességét:

Légy tevékeny!

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy az tevékeny életmód növeli a pihenés és az alvás szükségességét, a valóságban ez fordítva van. Az aktivitás energiát ad a testnek és a léleknek. Végül is ki szeretne aludni nappal, amikor helyette új kalandokat élhet át?

Ügyelj arra, hogy az éjszakai alvásod jó legyen!

A kutatások azt is kimutatták, hogy azok az emberek, akik eleget és jól alszanak éjjel, nem érzik szükségét annak, hogy nappal aludjanak. Ez világosan érthető: éjszakai alvásuk elegendő energiát biztosít a testnek és a léleknek ahhoz, hogy egész nap működjenek. Egy átlagos felnőttnek napi 8 óra mély, zavartalan alvásra van szüksége. A jól hangszigetelt hálószoba, a sok friss levegő, a kellemes szobahőmérséklet és a kényelmes ágy egy jó matraccal nagyon sokat segít ebben.

Ne a kényelmes kanapén tévézzél.

Nem csoda, hogy a délutáni szundikálás leggyakoribb helye a heverő a tévé előtt - biztonságos, kényelmes. Ezért, hogy csökkenjen a nappali alvás esélye, meg kell tenni egy egyszerű, bár nevetséges dolgot - kerüld el a kanapét, és üljél valami kevésbé kényelmes dologra.