Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Alvás - Pihenés - Egészség

15 érdekes tény a horkolásról

2022.03.22 09:09
15 érdekes tény a horkolásról

Párod vagy szobatársad horkolása Téged is minden este felébreszt? Ha elfogadod az alábbi tényeket a horkolással kapcsolatban, valószínűleg segíteni fognak jobban megérteni ezt a gyakori jelenséget, ami bizony nagyon gyakori a hálószobákban. Ez egészen odáig is fokozódhat, hogy akár válási tényezőként is szerepelhet.

1. A férfiak gyakrabban horkolnak, mint a nők

A kutatások kimutatták, hogy a felnőtt férfiak csaknem 50% -a rendszeresen horkol, míg a nőknél ez a szám megközelíti a 25%-ot. Ezért nagyobb számban szenvednek álmatlanságban a horkolás miatt a nők.

2. Horkolnak a gyerekek is?

Igen, horkolnak, de sokkal kevesebbet, mint a felnőttek. A kutatások szerint a gyerekek kevesebb, mint 10%-a horkol. Az általuk kiadott hangok is sokkal halkabbak, így kevésbé zavarók.

3. A terhes nők többet horkolnak

Igaz, a terhes nők nagyobb valószínűséggel zajosabbak éjszaka. A jó hír az, hogy a terhesség után az alvás általában visszatér a rendes szintre.

4. Az alkohol csak ront a helyzeten

Mintha a túlzott ivás amúgy sem okozna elég gondot! Sajnos, ez igaz. Az alkohol ellazítja az izmokat, beleértve a nyelvet is, ami részleges elzáródást okozhat a garatban- és ez előidézi azokat a bosszantó hangokat, amelyek nem engedik, hogy éjszaka nyugodtan aludjon a partner.

5. A túlsúly sem tesz jót ez ügyben

Valóban minden túlsúlyos ember horkol? Természetesen nem. A kutatások azonban kimutatták, hogy a test bizonyos részein a felesleges kilók növelik a horkolás kockázatát.

6. Öröklődhet

Komolyan? Igaz is, meg nem is. Ez nem jelenti azt, hogy ha az egyik szülő keményen „fűrészel” egész éjjel, akkor az utódja is ezt fogja tenni. Körülbelül 3-ból 2 emberre igaz az, hogy ha szenved ebben a betegségben, akkor ez a családjára is jellemző. Ez nem biztos, hogy genetikai örökség, hanem  összefügghet a szüleinktől átvett életmóddal is…

7. A horkolók 95% -a zavarja a családját éjszaka

Igen, ha éjszaka valaki horkol, szinte biztos lehet benne, hogy a „produkciója” mindenkit zavar  hallótávolságon belül. Különösen a partnert, de más családtagokat is, akik más szobában alszanak. Különösen akkor, ha az illető nagyon hangos és még ráadásul cifrázza is!

8. Veszélyes a horkolás?

Sajnos az. Gyakran az alvási apnoe van a háttérben, mint kiváltó ok. És mintha ez az állapot önmagában is nem lenne elég kellemetlen, más egészségügyi kockázatokat is magában hordoz. A kezeletlen alvási apnoéban szenvedők 3 és akár 5-ször nagyobb valószínűséggel szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben. Ez emelheti a közlekedési balesetek számát, ha az érintett járművet is vezet, akár háromszorosára is.

 

9. A horkolás valóban nagyon hangos lehet!

Szakértők szerint ezek a hangok elérhetik a 60-90 dB érétéket is. A 60 Db nagyjából megfelel egy zajos étteremben folytatott beszélgetésnek, míg a 90 dB az elektromos fűnyíró vagy motorkerékpár hangjához hasonlítható, nagyjából 10 méternél kisebb távolságról. Ez már elég tisztességes zaj!

10. Kezelhető?

A legtöbb esetben nem teljesen. Azonban lehet enyhíteni. Műtéti módszer segíthet? Igen, van olyan eljárás, amely kiszélesíti a légutakat. Ennek azonban komoly mellékhatásai lehetnek, ezért nem túl népszerű, és csak különleges esetekben ajánlott.

11. A horkolás tényleg súlyosan zavarhatja a többieket?

Igen. Ez nem vicc! Amellett, hogy a horkolás magára az áldozatra nézve is veszélyt jelent, az alvó társára is nagy hatással van. Azok, akik a hálószobában osztoznak egy ilyen személlyel, gyakran csak 3-5 órát alszanak éjszaka. Ez gyakori orvos látogatáshoz vezethet különböző egészségügyi gondokkal.

12. Javíthatja a horkolás a partner alvását?

Bizonyos esetekben tényleg lehet, mert vannak olyanok, akiket megnyugtat egy monoton háttérzaj, ha nem túl intenzív és hangos. Pl. mint  a klíma zúgása. A legtöbb ember számára azonban a horkolás mindig tiszta pokol.

13. Az öregebb emberek nagyobb valószínűséggel horkolnak

Már megállapítottuk, hogy minden korosztály (beleértve a gyerekeket is) tud horkolni, de az életkor előre haladásával nő a betegség valószínűsége. A fő tényezők a súlygyarapodás és az izomtónus csökkenése.

14. Hangszeren való játszás segíthet.

Például olyan hangszeren, mint az ausztrál didgeridoo. Hogyan? Rendszeres használata segíthet az izmok erősítésében, amelyek ellazulva horkolást okozhatnak. Ugyanakkor segít a horkolást elszenvedőknek is. Hogyan? Ha éjszaka játszik a didgeridooval, biztosan felébred a tettes!

15. A celebeket sem kerüli el ez a gond!

Természetesen! Ők is csak emberek. Szeretnél néhány példát? Lionel Messi, minden idők egyik legjobb futballistája és Teddy Roosevelt volt amerikai elnök is hangos horkolásáról ismert. Marilyn Manson, a különcködő rocksztár is hasonló cipőben jár.

Sajnos ez a gond nagyon sokakat érint, ezért csak azt tudom tanácsolni végezetül: Ha már elviselhetetlen, próbáljanak tanácskozni egészségügyi szakemberrel, közös megoldás érdekében.