Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Alvás - Pihenés - Egészség

Milyen típusú matracok fordulnak elő manapság?

2022.08.08 12:06
Milyen típusú matracok fordulnak elő manapság?

Manapság a matracok minden háztartásban megtalálhatóak. Különböző kivitelben, méretben, sokféle anyagból és különböző tulajdonságokkal készülnek. Ha a testünk éjszaka nem pihen megfelelően, nappal nem vagyunk képesek hatékonyan működni.

A minőségi matrac biztosítja az ember egészséges, fájdalommentes alvását.

A matracok nagyon hosszú fejlődésen mentek keresztül. Őseink korábban a matracok helyett vadszőrzetet-prémeket vagy száraz füvet és leveleket használtak. A legnagyobb gond azonban a földről érkező hideg volt. Idővel tehát az emberek megpróbáltak magasabban aludni, ezért meg- emelték a szőnyeget, ezáltal akadályozták meg a fekhely közvetlen érintkezését a talajjal. Ennek köszönhetően az alvás kicsit kényelmesebb és kellemesebb volt.

A további fejlődés akkor következett be, amikor az ágyakba töltelékként el kezdték használni a szénát. Ez azonban könnyen tört, sok port is tartalmazott. Idővel a szalma váltotta fel, amely tovább tartott, jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bírt és kevésbé törékeny volt. A szalma sokáig a korabeli matracok nélkülözhetetlen része volt. Egyes helyeken még a mai napig is fennmaradt a használata.

A tehetősebbek, például a nemesség töltelékként gyapjút, pamutot vagy tollat is használtak.

A toll, tollpehely nagyon sikeres utat futott be, főleg a takarók és párnák tölteteként és még ma is használatos.

A modern kori matracok sokéves kutatás és a legújabb technológiák eredményei alapján készülnek.

A matrac fő feladata az, hogy szilárdan támassza a gerincet, és kényelmes körülményeket teremtsen a pihenéshez vagy az alváshoz.

 

A legfontosabb matractípusok

 

Habmatracok

Sokféle hab alapanyagot használ a matracipar, ezek közül kettő emelnék ki, melyek előnyös tulajdonságaik miatt a legnépszerűbbek: a hideghabot és a memory habot.

Hideg hab matracok

A hideg habot néha HR -habként is emlegetik az angol High Resilience (nagyon rugalmas) névből. Az ilyen matracok jó rugalmassággal rendelkeznek még nagyobb ömlesztett sűrűség, mérettartósság és hosszú élettartam mellett is. A nyitottabb cellaszerkezetnek köszönhetően a HR hab tökéletesen szellőzik, és könnyebben elvezeti a hőt. Három fő jellemzőjük a keménység, sűrűség és rugalmasság. A nagyon kemény, merev és teljesen tömör hideghaboktól a félkemény vagy lágy, rugalmas profilírozott hideghabokig terjed a széles paletta, amelyek közül ki-ki megtalálhatja a számára legjobbat. Ezek a matracok nagyszerű ortopédiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Nagyon jó választás, ha jó minőségű és elfogadható áron matracot keresel. A lágyabb habszivacsokkal kombinálva (pl. latex, memory), megakadályozzák az esetleges felfekvési bajokat (fekélyeket) is. Keménysége a hőmérséklettől függően változik, a testtel érintkezve lágyul.

Pl.:  Basic komfort matrac - memory nélkül - VitalTrade

  

Memory habos matracok

A memory matracok népszerűsége a mai napig töretlen, olyan kényelmet nyújtanak ugyanis, amire csak nagyon kevés ágybetét képes. Tested súlyára és hőmérsékletére reagálva a különleges memory hab felpuhul, és finoman körbe ölel. Ennek köszönhetően nem alakulnak ki ízületi fájdalmakat okozó nyomáspontok, a természetes gerinchelyzet miatt a csigolyák tehermentesülnek, Te pedig zavartalanul pihenhetsz. A memory matrac pontrugalmassága az egyik legjobb, így pároddal biztos nem zavarjátok egymást, ha időnként átfordultok éjszakánként.

Kitűnő választás, ha egy nagyon kényelmes (alapvetően lágyabb) matracot szeretnél, esetleg ízületi fájdalmaid vannak, sokat forgolódsz éjszaka, vagy reggel hát vagy derékfájdalmakkal ébredsz. Ágyhoz kötött betegeknél a memória matrac használatával előzhetők meg talán a leghatékonyabban a felfekvéses panaszok.

Pl.:  Basic memory matrac - 2cm memory réteggel - VitalTrade

Rugós matracok

Már a nagyanyáink korában is léteztek rugós matracok. A matrac mag közepét különböző vastagságú rugóhuzal alkotja, általában 2-4 mm. Az egyes rugókat további rugók kötik össze egymással, ami lehetetlenné teszi a szétesésüket. Minden matracmag impregnált tömör filcréteggel van burkolva, amely megakadályozza, hogy a rugók átszakítsák a felsőbb rétegeket.

Modern változataik közül két típust említenék:

Zsákrugós matracok

A luxus matracok, amelyek zsákrugó maggal rendelkeznek, kiváló rugalmasságukkal biztosítják a gerinc és az ízületek ideális helyzetét. Előnyük, hogy nagyobb mennyiségű rugó van a matracba beépítve, és ezért jobb súlyelosztást biztosítanak a matracon. A matrac magja körülbelül 330 darab egyedi rugót tartalmaz külön tasakokban. Tökéletesen lemásolják a testrészeket és nagy rugalmassággal rendelkeznek. Ezek a matracok nagyon jól szellőznek, ezért gyorsan száradnak.

Pl.: https://vitaltrade.eu/zsakrugos-matrac-luxus

Habrugós matracok

Ezek a matracok már nem tartalmaznak acélrugót, hanem rugalmas hideghabból készülnek. Bár a zsákrugós matracnál is könnyen változtatható a keménység és ruganyosság vastagabb, vagy vékonyabb acélrugók használatával, mégis elmarad a habból készült rugós matracoktól, variálhatóság szempontjából.

A fő különbség talán a komfortérzetben van a táskarugós és habrugós matrac között. Az acélrugó mindenképp feszesebb, keményebb érzetet ad, még akkor is, ha viszonylag vékony (lágyabb) rugózattal dolgozunk (1,5-1,7 mm)

A habrugókkal alapvetően lágyabb hatást lehet elérni a táskarugózattal szemben, a túlzott süppedést pedig a habrugók mellett alkalmazott tömör habbal, vagy más anyaggal lehet megakadályozni, vagyis a ruganyosság megtartása mellett kiküszöbölhetők vele az acélrugós matracok hátrányai (a túlzott feszesség, vagy éppen a nyikorgás).

Pl.: https://vitaltrade.eu/habrugos-matrac-luxus