Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Alvás - Pihenés - Egészség

A kemény vagy a puha matrac a jobb?

2020.10.26 08:48
A kemény vagy a puha matrac a jobb?

 

A jó matrac a nyugodt és zavartalan alvás alapja, ezért különösen fontos, hogy a választott fekhelyed milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Miután életed harmadát ágyban töltöd, a matracod minősége és az ebből adódó „mellékhatások” befolyásolják a tested működését, így pedig egészségedet. Mire figyelj és melyiket válaszd, ha el szeretnéd kerülni a gerinc-, a hát-, és a derékfájdalmat, valamint a fáradt és stresszes napokat? A kemény vagy a puha matrac a jobb?

Ma már rengeteg féle ortopéd matrac közül választhatsz, melyek mindegyike valamely speciális probléma megoldásában lehet a segítségedre. Mégis a legalapvetőbb kérdés, ami a választásnál megválaszolásra vár az, hogy „A kemény vagy a puha matrac a jobb?”.

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, a kemény ágybetéttel kapcsolatban számos tévhit kering, melyeket ITT igyekeztünk eloszlatni és megmagyarázni.

Ahhoz, hogy rátalálj az igazira, tudnod kell, hogy mi a különbség a puha és a kemény matrac között, illetve hogy miben segít az egyik és miben a másik. 

Mitől válik egy matrac alkalmassá?

Az egyéni preferenciákon túl a matracválasztást a gerincoszlopod egészsége, formája határozza meg. A gerinc természetes és egészséges állapotában három enyhe görbével, vagy másnéven hajlattal rendelkezik, melyeket az ágybetétnek ideális esetben alá kell támasztania.

Ha a fekhelyed kényelmetlen, fájdalmat okoz, akkor a fenti ellentéte valósul meg: tehát hiányzik a stabil, formakövető alátámasztás. Ennek hamar a mindennapi fáradtság és további fájdalmak kialakulása lehet a következménye.

A matrac feladata, hogy a fejed búbjától egészen a lábujjad hegyéig kövesse a testalakod görbületeit, formáját, biztosítva ezzel a kényelmet.

milyen a jó matrac

Mi a különbség a puha és a kemény matrac között?

Neked is a „kényelem” szó jut egyből az eszedbe? Akkor helyesen tippeltél! A fő eltérést a kényelem mértékében érdemes keresned. A kemény matrac érintésre merevebb és kevésbé rugalmas. Szemben a puha matraccal, ami könnyebben benyomódik. Ám ez távolról sem jelenti azt, hogy az egyik vagy a másik a mindenki számára legjobb és legkényelmesebb alternatíva.

Egy ortopéd matrac nem puha vagy kemény, hanem puhább vagy keményebb. Te melyiken érzed magad jobban rajta?

A keményebb matrac előnyei

Szilárdabb vagy keményebb ágybetétre akkor lehet szükséged, ha nem tapasztalsz mindennapos hátfájást. Ilyenkor a stabilabb felületen a csontjaid veszik át a főszerepet, és az izmaidra kevesebb nyomás nehezedik, továbbá a derekad sem esik be.

Keményebb matrac választása akkor jöhet még szóba, ha a testsúlyod több mint 100 kg, hiszen ilyenkor az ágybetétnek még erőteljesebben és határozottabban kell megtartania és kiegyenlítenie a rá nehezedő súlyt.

Matracok 100 kg-os testsúly felettieknek.

A puhább matrac előnyei

Ha Te a legtöbbször oldalt fekve alszol, akkor egy puhább matrac kényelmesebb lehet számodra, mert ilyenkor a kiálló vállad és a csípőd nagyobb intenzitással nyomódik a matracba.

Ezenkívül, ha 100 kg alatti a testsúlyod, akkor nagy valószínűséggel Neked egy kevésbé feszes matracra lesz szükséged.

Matracok 100 kg-os testsúly alattiaknak.

Honnan tudod, hogy Neked melyik a jó?

Matracválasztásnál próbáld ki és tedd fel az alábbi kérdéseket:

  • Jól tudok rajta aludni?
  • Kipihentnek érzem magam reggelente?
  • Tapasztalok fájdalmat a testem bármely pontján?
  • Nyugodtan alszom, vagy sokszor felébredek zsibbadás vagy nyomó, esetleg szúró érzések miatt?

Ha fájdalmat és nyugtalan alvást tapasztalsz, akkor lehet, hogy a matracodban van a hiba!

A fentiek nem kőbe vésett szabályok! A döntés előtt mindig adj egy próbát a kiszemelt matracnak!

Nézd meg a kínálatunkat, ahol minden rendeléshez 14 napos kipróbálási garanciát biztosítunk! Így 2 héten belül bármikor visszaküldheted a terméket. Jól hangzik, igaz? Kattints és tudj meg többet!