Gyors és Ingyenes szállítás!                                           |   Blog  |  90 Napos Csere  |  Rólunk  |  Vásárlói Vélemények  |  Hűségpontok  |

 

Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

A legjobb alvópózok hátfájásra - Így aludj jól!

2020.10.30 14:21
A legjobb alvópózok hátfájásra - Így aludj jól!

 

A kellemetlen hátfájásnak több oka is lehet. A már meglévő egészségügyi problémák mellett hátfájást okozhat a túl sok ülés vagy állás, a helytelen „ágyból kikelés”, a megerőltető edzés, a kényelmetlen matracválasztás és az alvópóz. A jó hír az, hogy szerencsés esetben ezekre van megoldás, melyek közül a legkézenfekvőbb az alvási helyzeted megváltoztatása. Melyek a legjobb alvópózok hátfájásra?

Mi okozhatja tehát a hátfájást?

Az előbb felsoroltak közül a két leggyakoribb és legelhanyagoltabb problémát vesszük górcső alá, hiszen sokszor a matrac vagy az alvópóz megváltoztatása jelenti a megoldást a fájdalomra.

A fekhelyed alkalmatlansága

Az ágyad és a matracod olyan bántalmakat tud okozni a gerincoszlopodnak, aminek aztán a hátad lesz az elszenvedője. Ha például túl kemény a matracod, akkor az nem fogja megfelelően alátámasztani a gerincedet, hiszen rugalmatlanságának köszönhetően nem követi a fekvő helyzetben lévő tested körvonalát. A gerincednek így feszes állapotban, kvázi „munkával” kell töltenie az éjszakákat, ami miatt fáradtan és hátfájással ébredhetsz.

A túl puha matracnál ennek ellenkezője történik: a tested nem kap megfelelő alátámasztást, helyette az ágyba nyomódik, amitől a gerinced természetellenes pozíciót kénytelen felvenni. Ezek után nem csoda, ha Nálad is kialakult a hátfájás.

A puha és a kemény matrac előnyeiről és hátrányairól ITT olvashatsz bővebben.

Tudtad? Egy rosszul megválasztott párna is állhat a hátfájásod mögött. A gerincoszlopod a nyaktól a farokcsontig tart, ezért ha a nyakad egy szokatlan helyzetben „pihen” éjszaka, az kihat az egész hátadra.

A helytelen vagy kényelmetlen alvópóz

Vannak olyan pozitúrák, amelyek extra terhelést jelentenek a hátnak, az idegeknek, a hozzájuk kapcsolódó izületrendszernek és a gerincnek, mert természetellenes helyzetbe kényszerítik. Az emberi gerinc három görbületből áll, tehát semmiképpen sem egyenes, ezért például ha Te inkább háton vagy hason fekszel, az megnyújtja és kiegyenesíti a csigolyákat.

Milyen következményei lehetnek a hátfájásnak?

A hátfájásnak hosszútávon komoly hatásait tapasztalhatod meg a hétköznapokon, mint például:

  • folyamatos, szűnni nem akaró fájdalom,
  • kényelmetlen érzet,
  • a gerinc deformálódása,
  • kialvatlan mindennapok,
  • a stressz növekedése,
  • teljesítőképesség és koncentráció csökkenése.

A hát- és gerincfájdalom ellen egyrészt a matrac lecserélésével, de ha épp nem állsz matracvásárlás előtt, akkor az alvópózod megváltoztatásával is sokat tehetsz!

alvópóz hátfájásra

 

A legjobb alvópózok hátfájásra

Aludj az oldaladon!

Szerencsés helyzetben vagy, ha oldalfekvésben jön a legkönnyebben álom a szemedre. Ez a testhelyzet rendkívül jól tehermentesíti a gerincedet. A legtökéletesebb alvópóz, ha már régóta hátfájással küzdesz. Próbáld ki így is: húzd fel a térdeidet és gömbölyödj össze!

Érdemes szem előtt tartanod azt, hogy oldalfekvésben a vállak és a csípő érintkezik az ággyal, ezért egy  félkemény, memóriahabos matrac ideális lehet a pihentető és kényelmes alváshoz.

Háton fekve, kiegészítőkkel

Ha Te jobban szeretsz háton aludni, akkor sem kell elkeseredned! Néhány apró kiegészítővel ebben a testhelyzetben is kímélheted a hátad.

Helyezz a nyakad alatti mélyedéshez egy kisebb puha párnát, a térdek alá pedig egy picivel nagyobb párnát, hogy elkerüld a másnapi fájdalmakat!

A háton fekvéshez jó választás lehet egy habrugós és zónázott matrac.

A hason fekvés nem tesz jót!

Ez a póz nem a legjobb módja annak, hogy csökkentsd a hátfájást. Sőt elképzelhető, hogy éppen ez az okozója. Bár néha jól esik az efféle nyújtózás, ha minden éjjel így alszol el, akkor pont a derekad tájékát terheled.

Tudd meg azt is, hogy melyik matrac melyik alvópózhoz a legjobb! Kattints ide!